Time

                                       

SEJARAH MASA

Masa adalah linear dan sebahagian dari struktur asas alam semesta, satu dimensi peristiwa dalam rangkaian, dan masa itu sendiri adalah sesuatu yang boleh diukur. Ini adalah realis, Sir Isaac Newton sendiri.

     Menentang pandangan bahagian struktur intelek asas (bersama dengan ruang dan nombor) yang kita rentetan peristiwa mana, peristiwa-peristiwa dan menghentikan mereka, dan bandingkan gerakan badan. Dalam pandangan ini, masa tidak merujuk kepada mana-mana entiti yang "mengalir, bahawa badan" bergerak melalui ", atau" bekas "untuk acara-acara. Pandangan ini adalah dalam tradisi Gottfried Leibniz dan Immanuel Kant, dalam satu-satu masa, dan bukannya benda objektif untuk diukur, ia adalah sebahagian daripada sistem pengukuran minda. Persoalannya mungkin lebih mudah untuk secara tidak berpusat, maka, adakah "perkara sebenar" yang "di sekeliling kita", atau ia adalah tidak lebih daripada sekadar bagaimana untuk bercakap tentang dan mengukur peristiwa?

     Dalam fizik, masa dan ruang dianggap asas (mereka tidak boleh ditakrifkan dalam terma lain). Jadi hanya ini kemungkinan definisi operasi masa ditakrifkan oleh saiz dan unit yang dipilih. Peristiwa gerakan yang panjang dan panjang telah lama berkhidmat sebagai piawai untuk unit masa. Contoh berikut adalah sebuah gerakan yang sebenar di langit matahari, fasa bulan, ayunan bandul, kadar jantung, dan, semasa, perubahan dalam Cessium susunan atom.

    Masa telah lama menjadi subjek utama sains, falsafah, dan seni. Masa Pengukuran yang menjadi penjajah saintis dan ahli teknologi, dan adalah motivasi perdana dalam bidang astronomi. Masa juga kepentingan awam yang jelas, mempunyai nilai ekonomi ("masa adalah emas") adalah juga baik nilai-nilai peribadi, berpunca dari kesedaran dari masa yang terhad dalam setiap hari dan dalam jangka hayat manusia.
Terdapat pelbagai jenis jam seperti  :-
 a)Jam Matahari

Jam matahari adalah pada dasarnya hanya mana-mana bentuk kayu - dikenali sebagai gaya atau gnomon - yang membayangi. Kedudukan bayang-bayang kemudiannya boleh digunakan untuk menentukan masa solar semasa.

Dalam teori kayu yang terperangkap dalam tanah boleh membentuk asas sebuah jam matahari - dalam realiti, ia tidak semudah itu. Masalahnya ialah bahawa paksi bumi condong, yang bermakna bahawa pergerakan jelas matahari melalui langit berubah setiap hari. Jika ini tidak diambil kira maka jam matahari yang memberitahu masa yang tepat hari ini akan menjadi sedikit salah minggu depan dan sangat salah bulan depan.b)Jam Menara
Jam menara - atau, untuk benar-benar meletakkan ia satu lagi cara, "menara jam" - adalah satu ciri popular di bandar-bandar dan banyak institusi. Mereka direka untuk membenarkan akses awam kepada masa dan penting pada hari-hari sebelum semua orang mampu menonton. Hari ini mereka adalah terutamanya kepentingan bersejarah dan kesenian.

Jam menara sama ada boleh direka sebagai sebahagian daripada bangunan (contohnya katedral) atau berdiri bebas dalam hak mereka sendiri. Mereka biasanya mempunyai lebih daripada satu muka untuk membenarkan masa untuk dilihat dari berbagai arah.


c.Jam PenggeraDalam era digital ini, kita hampir tidak memberikan pemikiran kedua untuk jam penggera - hampir semua yang kita beli nampaknya bip atau buzz pada kita pada masa beberapa atau lain-lain. Ada yang telah diambil untuk bergetar atau juga bercakap! Walau bagaimanapun, dalam usia pertengahan arloji mekanikal satu mekanisme penggera adalah jauh kurang biasa.
d.Jam Air

Jam air, bersama-sama dengan jam pasir, adalah salah satu bentuk terawal jam yang tidak bergantung kepada matahari atau lain-lain fenomena astronomi. Oleh itu, mereka boleh digunakan pada waktu malam dan / atau bangunan. Orang Yunani dipanggil mereka "clepsydra", nama yang bermaksud "air pencuri". Ia menyangka bahawa penggunaan sebenar jam ini tidak biasanya untuk mengesan "masa hari" tetapi untuk mengukur tempoh.


Jam Dinding

Kita mengambil jam dinding untuk diberikan hari ini, rumah-rumah yang paling Barat mempunyai sekurang-kurangnya satu. Mereka biasanya bateri yang didorong dan sangat tepat - kita lupa apa keajaiban teknologi mereka yang sebenarnya.

Tidak seperti jam berdiri bebas, jam dinding lama mekanikal memerlukan satu mekanisme kecil yang masih menyimpan masa yang tepat. Sangat sering mekanisme berasal dalam jam lebih besar dan kemudiannya dimasukkan ke dalam dinding versi dipasang. Awal reka bentuk mekanikal diubah dari berat badan yang didorong untuk menggulung, dari fusee kepada pengatur.

Beberapa jam dinding yang paling terkenal tradisional jam pengatur Vienna.


f)Jam AtomJam atom adalah sekeping teknologi yang tinggi peralatan yang menggunakan resonans atom sebagai kaunter. Prinsip ini adalah mirip kepada jam kuarza dalam cara yang sama bahawa kristal kuarza bergetar pada frekuensi tertentu, begitu juga dengan atom (misalnya sesium). Perbezaan adalah bahawa getaran atom adalah lebih dipercayai dan menyediakan lebih besar darjah ketepatan.

Sangat tepat jam atom yang digunakan untuk merakam Masa Atom Antarabangsa (TAI). Ini kemudian ditukar kepada Coordinated Universal Time (UTC), standard masa di seluruh dunia.

g)Jam Banjo


 


Jam Banjo merujuk kepada gaya tertentu jam dinding yang biasanya dikaitkan dengan Amerika Syarikat. Ia dinamakan kerana persamaan Pasing bentuk instrumen banyo muzik.


                                                                                                          

No comments:

Post a Comment